Rakkaudesta kantamiseen

Rakkaudesta kantamiseen

maanantai 21. syyskuuta 2015

Kantamisen aloittaminen


Lapsen kantamisesta on suuri hyöty niin vauvalle kuin vanhemmillekkin.
Lapsi saa syliä ja läheisyyttä ollessaan kannettavana ja vanhempi saa kätensä vapaiksi esimerkiksi kotiaskareita tai sisarusta varten. Metsälenkki koiran kanssa tai leikkipuistoon lähtö isomman siaaruksen kanssa käy helposti, vaikka vauva ei hereilläollessaan viihtyisikään vaunuissa.
Roskat saa vietyä vaivattomammin ulos, kauppaan on helppo kipaista nukkuvan vauvan kanssa, jos talossa ei vaikkapa ole hissiä. Imuroiminen ja tiskienlaitto onnistuu myös hyvin.
Vauvalla on turvallinen olo lämpimässä, lähellä vanhempaa, sydämen sykettä kuunnellen.

Kun vauva hieman kasvaa, on mielenkiintoista seurata kodin askareita läheltä. Silloin hieman isomman vauvan voi laittaa vaikka lonkalle, jolloin hän näkee paremmin eteenpäin.

Jotta kantaminen olisi molempien osapuolien mielestä mahdollisimman mukavaa, on tärkeää, että
vauvan  jalat ovat M-asennossa (sammakkoasento), polvet peppua korkeammalla. Kantovälineen tulisi olla polvitaipeesta polvitaipeeseen, ja vauvan peppu polvia alempana. Vastasyntyneellä M-asento on luonnollisesti pienenpi, eikä pieniä jalkoja tule väkisin levittää leveämmälle. Polvet saavat olla kohti kantajan vatsaa, kunnes vauva avaa luonnollisesti lonkkansa noin 2- 5 viikon iässä. 
Olen ymmärtänyt, että liinasta on parempi jättää vastasyntyneenkin jalat tosiaan ulkopuolelle ja levittää liina polvitaipeesta polvitaipeeseen mutta suppeammassa, vauvalle luonnollisessa kyykkyasennossa.
Viime vuoden huhtikuussa, kun Aino oli vastasyntynyt, laitoin vauvan jalat kokonaan liinan sisään.
Ulkopuolelle jätettäessä itse näkee paremmin, että hyvä asento vauvalla toteutuu.


Niska täytyy muistaa tukea pienen vauvan kanssa. Trikooliinan kanssa smokkivyö vauvan niskaan saakka, ja tarvittaessa vauvan pää asettuu luonnollisesti jommalle kumman liinaolkaimen alle.
Kudotussa liinassa voi tehdä niskatuen(moltonin) vaikkapa vauvan varahousuista taikka pienestä harsosta. Liinan yläreunaan kääritään kangas, joka tukee vauvan niskaa.
Kannattaa välttää turhaa kumartelua vauvan kanssa, mieluummin koukistuu polvien avulla jos vain mahdollista.

Kaivelin koneelta vanhoja kuvia. Pieni neiti hug a bub-trikooliinassa. Se oli mukavan kapea liina pienen vastasyntyneen kanssa. Hauska etutasku, jonka saa liinan säilytyspussiksi.On jatkanut matkaa eteenpäin jo, kuten tuo musta kimperinkin trikoinen liina. Se oli myös kiva vastasyntyneen kanssa. Nyt olen tykästynyt opastettaessa manducan trikooliinaan. Se on pehmeä, ja kevyen ilmava. Joustaa kivasti leveyssuunnassa ja liinassa on saumuroinnit eri väreillä molemmissa reunoissa, joka helpottaa sitomista.







Muista tarkastaa, että vauvalla on hyvä tila hengittää, että ilmatiet ovat auki. Noin oma navankorkeus on hyvä, vauvan tulisi olla pussausetäisyydellä.

Trikooliinan kanssa käytetään enimmäkseen kietaisuristi II- sidontaa.

Kudotulla kantoliinalla pienen vauvan kanssa esimerkiksi kietaisuristisidonta, masureppu, masureppu vahvistuksilla sekä popparoo carry. Sidontoja on hurja määrä erilaisia, mutta omasta mielestäni nämä ovat hyviä pienen vauvan kanssa.
Kudotun liinan pituus riippuu kantajan koosta, mutta useimmille koko 6 on riittävä. Jos olet isokokoinen, saattaa koko 7 olla parempi. Lyhyemmällä liinalla pärjään myös hyvin, ja sitä on helpompi hyödyntää kun kantoliinan sitomiseen on tottunut. Kudottuja liinoja on eri paksuisia ja erilaisista materiaalesita, mutta usein puuvillainen on edullinen ja helppo liina aloittaa. 

Myös rengasliina on hyvä vaihtoehto pienen vauvan kanssa. Siinä paino on vain toisella olkapäällä, joten joillakin se saattaa alkaa tuntumaan raskaalta isomman vauvan kanssa. Vauva on helppo laittaa liinaan ja sitä on kevyt kuljettaa mukana,

Useimmissa kantorepuissa tulee käyttää vastasyntyneen kanssa vauvatukea, joka on joko erikseen(esim tula,ergo) tai repussa kiinni (manduca). Oikeanmallisen repun, joka sopii juuri sinulle, löydät parhaiten sovittamalla. Riippuu kropan koosta ja mallista sekä omista mieltymyksistä, mikä sopii parhaiten.

Kirjoja, jotka itse olen kokenut hyödyllisiksi aiheeseen liittyen 
Evelin Kirkilionis : Lapsi kaipaa kantamista
Minni Niemelä: kantoliina ja kestovaippa

Hyviä, selkeitä videoita löytyy youtubesta kanavalta wrapyouinlove, kannattaa ehdottomasti käydä kurkkaamassa

Lisää tietoa ergonomisesta kantamisesta, kantotukihenkilöistä(apua kantamisen alkuun), sekä kantovälinelainaamoista www.kantoliinayhdistys.fi

Turussa lastenkirppis pikkusiilin tiloissa toimii mammakeidas. Turkulainen yhdistys, joka järjestää toimintaa ja tapahtumia vauva-ja lapsiperheille, joille tarjolla myös vertaistukea ja neuvontaa eri elämäntilanteissa.
Kantaminen ja kestovaipat kohdasta valitse sidontaohjeita, ja löydät alta hyvän listan erilaisia ohjeita ja vinkkejä kantamiseen

Turkulaisia yrityksiä kantovälinehankintoihin: 
Liinalapsi www.liinalapsi.fi. Liinalapsen sivuilta löytyy vinkkejä kantamiseen

Ipanainen Helsingissä on myös hyvä paikka kantovälinehankintoihin. www.ipanainen.fi
Ipanaisen sivuilla on myös hyviä ohjeita ja vinkkejä kantamiseen liittyen!


Facebookissa toimii kantovälinekirppis, jossa voi myös tehdä kantovälinehankintoja.
Kudottu liina on useimmiten helpompi sitoa, jos se on jo pehmennyt(kesyyntynyt) jonkun toisen käytössä.


Muutamia kantovälinekuvia omalta koneelta
I love mum- kantoreppu light, manduca, ergo 360

kudottu liina, didymos pfau violet


Amazonas carry sling natura,  ensimmäinen kudottu liinani.

Catbirdbaby pikkolo

Ellevill Air merino christoffer



Manducassa opastusnukkeni vauvatuessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa, jos jätät viestin vierailustasi :)